Behandling av meniskskada

Sjukgymnastik ingår ofta i all form av behandling vid en meniskskada. Både om du inte behöver en operation eller efter en operation. För dig som är medelålders eller äldre så får du sjukgymnastik som första val.


Endast sjukgymnastik kan räcka

Ibland kan en meniskskada läka med endast sjukgymnastik. Träningen kan variera mellan styrketräning, neuromuskulär träning och rörelseträning. 

Sjukgymnastiken består ofta av cirkulationsövningar för att normalisera rörligheten. Träningen stegras successivt.

Det är dock viktigt att ha tålamod då det kan ta flera månader för att få det resultat du vill ha.

Titthålsoperation med lokalbedövning

Behandling av meniskskada

Knät en månad efter operation.

Det görs över 30 000 meniskoperationer varje år i Sverige. Men alla meniskskador behöver ingen operation. Om operation är ett bra val beror på din ålder, skadans lokalisation och hur knästabiliteten ser ut.

Vid operationen så tas den skadade delen av menisken bort. Ibland kan den även repareras.

Det är alltid bättre att reparera menisken än att ta bort den skadade delen eftersom detta minskar risken för artros och ökar knäfunktionen. Hur snart man behöver operera en meniskskada beror på typen av meniskskada.

Alla meniskoperationen sker med titthålsteknik under lokalbedövning. Den är mycket enkel, ger bara små operationsärr och du får gå hem från sjukhuset samma dag.

Sjukgymnastik efter operation

Det är viktigt att knät får rätt rehabilitering efter operationen. De första dagarna bör du dock inte stå eller gå under längre perioder.

I din rehabilitering hos sjukgymnasten kommer du senare att träna rörlighet och rörelseomfång med hjälp av gångövningar, benlyft och lättare balansövningar.

Efter en månad trappas rehabiliteringen upp ett snäpp med lite mer utmanande övningar.