Menisk – om stötdämparen i knät och dess skador

Om du har ont i knät så beror det ofta på en meniskskada. Detta kan ske om du tränar mycket eller om du har vridit knät för långt. Men knäsmärtor kan även bero på andra orsaker.


meniskVad är en menisk?

Menisk är två skivor av brosk och bindväv som fungerar som stötdämpare i knät.

Meniskskada – spricka eller en bit som gått av

Med åren blir meniskerna skörare och du har då lättare för att få en skada. Detta kan också hända om du tränar mycket eller om knät vrids om för långt.

När menisken skadas så är det ofta på grund av att du har fått en spricka i menisken eller att en bit har gått av.

Symptom

Om du har en meniskskada gör det väldigt ont om du sitter på huk och vrider knät. Ofta gör det så pass ont att benet viker sig. Du kan också känna att knät låser sig och att det svullnar.

Behandling vid skadad menisk

De flesta meniskskador läker av sig själv vid vila. Därför avvaktar alltid läkaren att göra något åt en skada för att se om det blir bättre av sig själv. Ibland kan sjukgymnast hjälpa.

Om skadan är så pass allvarlig att den inte läker av sig själv eller med hjälp av sjukgymnast så kan du få behöva göra en meniskoperation.

Meniskoperation

Under en meniskoperation så tas trasiga delar bort alternativt att de sys ihop. Denna typ av operation görs med artroskopi. Artroskopi är titthålskirurgi i leder.

Operationen kan göras antingen under narkos, ryggbedövning eller lokalbedövning och tar ungefär 20-40 minuter. Du får oftast åka hem samma dag som operationen.

Andra orsaker till ont i knät

Om du har ont i knät behöver inte betyda att du har en trasig menisk.

Ligamentskador

Hos yngre idrottande personen är det vanligare med ligamentskador. Skadan misstolkas ofta som meniskskada men skillnaden är att ligamentskador inte ger några låsningar.

Ligament, ledband, är en bandstruktur som kopplar ihop ben och leder. Efter att du fått en skada på ledbandet svullnar ofta ditt knä upp dagen efter. Vet du om att du har fallit en skadat knät på något sätt kan ledbandsskadan minskas om du lägger is på knät i cirka 10 minuter samt har benet i högläge.

Ledinflammation – diffus smärta

En annan orsak till smärta i knät är ledinflammation. Detta känns som en diffus smärta i knät samtidigt som du kan ha svårt att böja knät. Knäledsinflammation kan bero på många orsaker och behandlas bäst med kortisoninjektion i leden.

Smärtor i muskelfästen

Ibland kan man även få ont i muskelfästen i knät. Detta ger lokal smärta när du går i trappor eller går ned på huk. Detta är en vanlig orsak till smärta hos unga killar som spelar fotboll. Behandling sker med djup tvärmassage och ibland med kortisoninjektion.